- MEDLEMSTJÄNST -

Ryttarfor(u)m Online

En personligare medlemstjänst för dig som är ryttare, vill ta hand om dig själv och komma i din bästa ryttarform! Bli en bättre ryttare med hjälp av grenspecifik fysträning, ryttaryoga och konditionsträning. Det finns flera olika medlemsalternativ så att du ska kunna välja det som passar just dig allra bäst. Ett uppstartsmöte ingår alltid oavsett så att du ska komma igång med din träning så smidigt som möjligt!

Ge dig själv och din häst
de bästa förutsättningarna

- Vill du förbättra kommunikationen och samspelet med din häst genom att öka din egen kroppsmedvetenhet och förståelse för hur du påverkar din häst?
 
- Får du ibland ont i kroppen av vardag, stallarbete och/eller ridning?

- Kan du ibland önska att du vore lite starkare och smidigare i din kropp?

- Känner du behov av att få in mer avsutten träning som komplement till din ridning men tycker att det känns överväldigande att få in det i ditt redan hektiska schema?

- Tycker du att det är svårt att veta vilka övningar just du skulle ha mest nytta av?

- Eller vet du kanske egentligen vad du borde göra men behöver inspiration för att det ska bli av?

Oavsett vilket av ovan som just du upplever så är min specialitet att hjälpa till med just detta!

Vill du bli en starkare, smidigare
och mer balanserad ryttare med bättre uthållighet?

Den här medlemstjänsten är för dig som vill ha hjälp med att få in avsutten träning i vardagen. Du får både hjälp med att komma igång samt löpande inspiration och stöd online för att lättare bibehålla kontinuiteten i träningen. Du väljer medlemsnivå utifrån om du vill träna på egen hand eller tillsammans online via Zoom samt hur mycket interaktion och individuell hjälp du önskar. Läs mer om de olika nivåerna här nedan:

Välj den medlemsnivå som passar dig ⤵

Prova-på-medlemskapPassar dig som är nyfiken och vill testa i två månader innan du bestämmer dig. Eller dig som bara vill ha en kickstart för att få hjälp att komma igång. Du får tillgång till ett antal utvalda pass att starta med. Ett uppstartsmöte samt en uppföljning efter några veckor ingår och jag finns tillhands som stöd vid frågor, men annars tränar du på egen hand när det passar dig.

Du får tillgång till delar av medlemsportalen där du hittar träningstips, förslag på generella träningsupplägg, ett urval av våra inspelade pass (träningspass, yogaklasser och konditions/löpträningspass) samt en övningsbank med filmer och beskrivningar. För att hjälpa dig att navigera i allt material startar vi med ett uppstartsmöte så att jag kan guida dig till det som du behöver mest samt ge dig tips och inspiration för din träning. Även ett uppföljande möte ingår så att du kan ställa ev frågor som uppstår. 750 kr/två månader inkl 25% moms. (Du kan, om du önskar, köpa till coaching- och/eller PT-tillfällen efter behov till rabatterat medlemspris.)


Premiummedlemskap: Passar dig som vill ha kontinuitet i träningen, trivs att träna i grupp och även vill delta på liveklasser samt ha mer interaktion med både mig och andra träningsglada ryttare. Du får tillgång till allt material samt även en sluten medlemsgrupp på Facebook.

Utöver det som ingår i prova-på-medlemskapet har vi gemensamma liveklasser (träning, yoga, löp/konditionsträning) varje månad. Vissa av passen spelas in och läggs upp i medlemsportalen. Vi håller kontakten mellan våra träningspass via en sluten Facebookgrupp där vi har löpande interaktion, där kan du ställa frågor samt där vi peppar och inspirerar varandra. Det ingår även individuella avstämningar för att hjälpa dig att dra maximal nytta av materialet på medlemsportalen utifrån just dina behov. 750 kr/månad inkl 25% moms. (Du kan, om du önskar, köpa till coaching- och/eller PT-tillfällen efter behov till rabatterat medlemspris.)


PT-medlemskap: Passar dig som vill satsa mer och få individuell hjälp genom ett PT-tillfälle per månad samt individuell träningsplanering och löpande coaching via en träningsapp där vi följer upp just din träning och specifika behov.

Utöver allt som ingår i prova-på och premiummedlemskap ingår även ett individuellt PT-tillfälle varje månad. Då har vi möjlighet att gemensamt se över ditt träningsupplägg och jag kan stötta dig extra med det just du behöver mest för att nå dina mål. Det ingår även individuell löpande träningsplanering och coaching via en träningsapp så att du får mer kontinuerlig uppföljning och behovsanpassat stöd. 1550 kr/månad inkl 25% moms. (Du kan, om du önskar, köpa till fler PT-tillfällen efter behov till rabatterat medlemspris.)

Det här ingår i medlemskapet ⤵

Tips på hur du kommer igång, planerar din träning, får in en rutin som fungerar i din vardag och bibehåller kontinuiteten i träningen. 

Tips på hur vi kan tänka kring kost och träning. Vad du äter gör en stor skillnad både i hur du mår och vilka resultat du får av din träning.

Inspelade träningspass av olika längd och med olika tema, alla med fokus på ryttarens behov.

Inspelade yogaklasser av olika längd och med olika tema, alla med fokus på ryttarens behov.

Öka din fysiska och mentala uthållighet i sadeln genom förslag på upplägg och inspelade pass som hjälper dig att träna din kondition.

Övningsbank med filmer och beskrivningar av en rad effektiva och nyttiga övningar för ryttares olika fokusområden och behov.

I prova-på-medlemskapet ingår ett urval av tränings-, yoga- och konditionspass.
I premium- och PT-medlemskap ingår alla moduler ovan.
Det som skiljer de olika nivåerna åt är också graden av individuellt stöd och interaktivitet.

Svårt att välja vilken medlemsnivå som passar dig bäst?
Se lite mer information och några frågor du kan ställa dig nedan ⤵

För dig som vill prova på och gärna tränar på egen hand: 
I Prova-på-medlemskapet får du tillgång till delar av materialet och kan träna när, hur och var det passar dig bäst. 

Tycker du att det är svårt att boka in specifika dagar och tider för din träning eller helt enkelt föredrar att träna på egen hand? Har du lätt att motivera dig själv till avsutten träning och vet att du får träningen genomförd när du väl har bestämt dig och planerat in den? Du kanske bara vill ha hjälp att komma igång? Eller behöver tips på nya övningar och pass för att få ny inspiration för din träning? Då kan prova-på-medlemskapet passa dig bra! Där ingår;

- Ett urval av de inspelade tränings-, yoga- och löppassen att starta med.

- Delar av övningsbanken med ett stort antal enkla och effektiva övningar.

- Uppstartsmöte ingår så att jag kan guida dig till det som du behöver mest samt ge dig tips och inspiration för din träning. Även ett uppföljande möte ingår för att stämma av hur träningen går samt så att du kan ställa ev frågor som har uppstått.   

För dig som vill träna tillsammans och ingå i en community med andra ryttare: 
I Premiumedlemskapet ingår allt material samt även gemensamma tränings-, yoga- och löppass via Zoom varje månad där du får möjlighet att träna avsuttet tillsammans med andra ryttare vilket många upplever ger extra energi och underlättar kontinuiteten i träningen samtidigt som du kan ställa frågor och även få hjälp med alternativa övningar utifrån dina behov samt bli inspirerad av andra.  

Tycker du om att träna i grupp med andra likasinnade? Tycker du att det kan vara svårt att få in träningen i vardagen på egen hand och gärna vill ha gemensamma pass inbokade för att få mer kontinuitet? Vill du interagera med andra träningsglada ryttare i ett inspirerande och peppande community? Då kan Premimummedlemskapet passa dig bra! Där ingår;

- Allt material i medlemsportalen.

- Gemensamma tränings-, yoga- och löppass via Zoom varje månad.

- Community via en Facebookgrupp.

- Via gemensamma pass och community har du möjlighet att interagera både med mig och andra medlemmar löpande.

- Individuella avstämningar.

För dig som vill ha individuell hjälp med träningen: 
I PT-medlemskapet ingår allt som ingår i Premiummedlemskapet samtidigt som du också får individuell hjälp med att prioritera, organisera, sätta mål och hitta rutiner för din träning så att du får in den i din vardag. 
- En individuell PT-session (fysiskt IRL eller digitalt via Zoom beroende på var du bor), individanpassat träningsprogram samt individuell träningsplanering och löpande coaching via en träningsapp.

Tycker du att det är svårt att veta vad du ska träna och hur du ska få in träningen i vardagen? Har du specifika mål som du vill uppnå? Vill du säkerställa att du har övningar och träningsupplägg specifikt anpassade utifrån just dig och att du tränar med god och ändamålsenlig teknik? Är det svårt att komma igång och att bibehålla kontinuiteten i träningen så att du vill ha extra stöd och pepp? Upplever du att det är utmanande tidsmässigt att få till träningen? Då rekommenderar jag PT-medlemskap där du även får individuell hjälp med;

- Att prioritera vad just du har mest nytta av att fokusera din avsuttna träning på utifrån dina individuella förutsättningar och målsättningar.

- Att få tips på hur du kan organisera din träning utifrån vad som passar dig bäst för att göra det så enkelt som möjligt och sänka ribban för att det ska bli av.

- Att hitta en rutin som fungerar i just din vardag.

- Att sätta rimliga och mätbara mål så att du kan följa dina resultat vilket brukar göra det roligare och sporra oss att fortsätta träna.

- Tips och inspiration på olika övningar som passar just dig utifrån dina behov, de träningsredskap du har tillgång till, hur mycket tid du har till förfogande och om du föredrar att träna inne, ute, på gym, i stallet eller på helt annan plats.

Behöver du hjälp att välja det som passar just dig bäst? Tveka inte att höra av dig! Du hittar min mailadress längst ner under Frågor & svar.

Vem är jag och hur kan jag hjälpa dig?

Jag som har startat och driver Ryttarform heter Helena Starkenberg och är ryttare, personlig tränare, medicinsk tränare, kostrådgivare, yogalärare och hälsokonsult.

Min drivkraft är att inspirera och stödja än fler ryttare att hitta enkla och tidseffektiva sätt att ta hand om sig själv i en hektisk vardag.

Jag har alltid haft ett stort intresse för hälsa och träning. Just hur vi som ryttare kan dra nytta av yoga och träning ligger mig särskilt varmt om hjärtat eftersom jag själv är ryttare, har ridit den största delen av mitt liv samt då jag själv både känt och sett stora positiva effekter av att kombinera yoga, träning och ridning.  

Jag arbetar sedan flera år tillbaka med träning och yoga för ryttare på alla nivåer och jag upphör aldrig att fascineras över de goda effekterna.

Hoppas att vi ses! Helena

Några ord från glada medlemmar ⤵

"Vi får massor med bra feedback, inspiration, alternativ och tips på hur vi ska lägga upp vår träning för att nå de mål vi satt upp."

Jag har nu varit med i Helenas medlemstjänst Ryttarfor(u)m i mer än tre år! För mig passar den här formen av medlemskap perfekt.  Jag vill kunna träna när det passar mig, jag vill ha en träningsform som är bra för och ett komplement till ridningen och jag behöver motivation från andra. Helenas personliga, proffsiga individanpassade upplägg gör att jag känner mig motiverad och inspirerad att träna.  

Vi är nu ett härligt gäng från hela landet som tränar tillsammans digitalt minst en gång i veckan och dessutom individuellt utifrån våra egna behov och upplägg. Vi varvar styrka med yoga och nu i vår har vi även lagt till löpträning/konditionsträning. Alla är med utifrån egna förutsättningar. Vi har individuella avstämningar med Helena och hon är alltid tillgänglig för att svara på frågor. Vi får även massor med bra feedback, inspiration, alternativ och tips på hur vi ska lägga upp vår träning för att nå de mål vi satt upp.  

Har det påverkat min ridning? Absolut, jag har en mycket bättre kroppsmedvetenhet och kroppskontroll. Det är en härlig känsla att känna mig stark, uthållig och med en kropp som håller. Jag har fått en stabilare sits, ökat förmåga att aktivera rätt muskelgrupper och slappna av i resten. Även min häst Cardy tror jag gillar det, jag är nog bekvämare att ha på ryggen helt enkelt. Så jag kommer hänga med i den här gruppen ett bra tag ännu! Det är bara att konstatera att vara i god fysisk form ger mig bättre förutsättningar att må bra helt enkelt."  

Britta Sjölund

"Jag är mer liksidig, starkare,
kvickare och har bättre balans"

Vilodag för Benjamin = styrketräning för mig 💪 Förra året tog jag hjälp av @ryttarform och tränar sedan dess avsutten träning 1-2 dagar i veckan. Till min hjälp har jag enklare redskap, en fantastiskt peppande träningsgrupp som möts online och en engagerad tränare som vet vad vi ryttare behöver träna på.

Den avsuttna träningen är ett fantastiskt komplement till ridningen och jag känner att jag är mer liksidig, starkare, kvickare och jag har bättre balans. Guld värt att bara kunna starta ett inspelat träningspass och följa hennes röst utan att behöva tänka så mycket. Se gärna detta som en pepp att ta tag i din egen träning! Din häst och din kropp kommer att tacka dig 🐴💕!"

Frida Olin

"Det är en lyx att få så pass individuell hjälp och samtidigt vara en del av en grupp som delar samma intressen."

"Jag vill verkligen rekommendera medlemstjänsten hos @ryttarform!

Det är en lyx att få så pass individuell hjälp med träningen och samtidigt vara en del av en grupp som delar intresset för träningen och hästarna. Jag har på 8 månader nått resultat både i träningen och i ridningen 🤩!"

Marinette Ask


FRÅGOR & SVAR

Medlemstjänsten passar dig som har bestämt dig för att komma igång med avsutten träning och vill få in det regelbundet i vardagen. Den passar oavsett tidigare erfarenhet av träning och yoga samt oavsett vilken gren inom ridning du ägnar dig åt och på vilken nivå du är. Du har bestämt dig för att satsa på dig själv, är redo att göra en förändring och att investera tid i dig själv.  

Det ingår alltid ett uppstartsmöte och personligt stöd i någon form oavsett vilket av medlemsalternativen du väljer. Detta så att jag har möjlighet att hjälpa dig att få ut så mycket som möjligt av denna investering som du gör i dig själv och din häst. På så sätt kan jag guida dig till de övningar och pass i medlemsportalen som du har mest nytta av att prioritera utifrån var du står idag och vilka målsättningar du har.. 

De inspelade klasserna är inspelade liveklasser som vi har genomfört via Zoom. De är uppdelade i träningspass, yogaklasser och löpklasser. Det finns i dagsläget ca 65 klasser i portalen (ca 25 träningsklasser, ca 25 yogaklasser och ca 15 löpklasser) och det byggs löpande på.
- Träningspassen är från ca 20 min till ca 75 min långa. De har olika upplägg, fokus (exvis fokus på balans, stabilitet, styrka, spänst, uthållighetsstyrka, puls) och fokusområden (de flesta är helkroppspass, men vissa är specifikt inriktade på exvis bål, överkropp eller underkropp).  
- Yogaklasserna är från ca 30 min till ca 90 min. (Det finns även några kortare sekvenser.) De är indelade i Yin Yogaklasser (där vi är kvar längre i positionerna) och dynamiska yogaklasser (där vi rör oss synkroniserat med vårt andetag). Såväl Yin Yogaklasserna som de dynamiska yogaklasserna har olika fokus (exvis balans och koordination, stabilitet och centrering, smidighet, grundning etc) och fokusområden (exvis rygg, bål, höfter, fötter etc).
-Löpklasserna är från ca 40 min till ca 60 min och omfattar uppvärmningsjogg, dynamisk töjning, någon form av intervaller, nedvarvning och stretch. De flesta löpklasser går precis lika bra att göra exvis på cykel, crosstrainer, rodd, stakmaskin eller liknande.
 
Utöver de inpspelade klasserna finns det en övningsbank med filmer och beskrivningar av en rad effektiva och nyttiga övningar och sekvenser för ryttares olika fokusområden och behov. Även denna del utvecklas löpande med fler övningar.

Sammantaget är det en stor variation av klasser och övningar i portalen både för att kunna träna allsidigt samt för att kunna anpassa utifrån behov, träningsstatus, träningsupplägg och målsättningar. 

Det beror helt och hållet på vilken tid och insats du lägger ner i träningen. Den bästa träningen är den som blir av! Med relativt lite extra träning i förhållande till vad vi redan gör idag får vi hälsoeffekter. För att få träningseffekter behöver vi ta i lite till. Det är dock inte bara tiden som avgör resultaten utan hur vi lägger upp träningen och vilka övningar vi prioriterar (utifrån de behov och mål vi har). Om du tränar regelbundet i ca två månader bör du känna en effekt i form av ökad stabilitet, kroppsmedvetenhet, styrka, smidighet och uthållighet i ridningen. Träning är en färskvara så genom att bibehålla kontinuiteten behåller du dina resultat och genom att fortsätta träna får du ytterligare resultat.  

Det är inte den som tränar mest och längst pass som får bäst resultat utan det som avgör resultaten är hur vi lägger upp träningen och vilka övningar vi prioriterar (utifrån de behov och mål vi har). Vi kan lägga upp träningen på olika sätt beroende på vad som passar bäst i vardagen. För vissa passar det bäst att träna ett par lite längre (45-60 min) pass i veckan medan det för andra passar bättre att lägga in några minuters träning där det är enklast att få in det i vardagen (det kan vara på jobbet, i stallet, eller hemma, kanske som en kortare paus under dagen eller i samband med att du väntar på något). 

Prova-på-medlemskapet avslutas automatiskt efter två månader. Premium- och PT-medlemskap löper månadsvis och du kan när som helst själv med ett enkelt klick säga upp ditt medlemskap under ditt konto i medlemsportalen innan nästa månadsdragning som sker på samma datum varje månad (det datum du köpte medlemskapet).

Du kan när som helst byta medlemsnivå, kontakta mig så löser vi det. 

Du behöver inte ha så mycket utrustning för att komma igång. Mycket kan vi göra med enbart kroppsvikten. Det kan vara bra att ha en tränings- eller yogamatta. I övrigt kan du starta med det du har tillgängligt (hemma, i stallet, på jobbet, på gymmet eller där du tränar). Det går alltid att modifiera och anpassa övningar. Om vi inte har hantlar kan vi ta det vi har hemma, exvis fylla små petflaskor med vatten och liknande.

Om du ändå vill köpa utrustning för att träna hemma är det jag brukar rekommendera och som jag tycker är bra att ha hemma för att kunna träna så varierat och allsidigt som möjligt.
- Foamroller 90 cm lång (superbra för att träna bålstabilitet och kontroll, samt ett jättebra redskap även för att arbeta med bröstryggsrörlighet, massage, ha som stöd vid stående stabilisering av olika slag etc, många bra användningsområden!)
- Pilatesboll (ryttarens bästa vän i kombination med foam roller 😉 )
- Korta gummiband (sk miniband)
- Långa gummiband (helst tubes som har handtag, jag tycker att de är mest praktiska)
- Hantlar i lite olika vikter kan vara bra att ha ifall du framförallt vill träna hemma (alternativt går det att fylla 33 cl petflaskor med vatten, grus, småsten eller annat beroende på vilken belastning vi vill ha samt använda greppvänliga dunkar och liknande)
- Ev kettlebells (ett par olika vikter), men du kan också använda hantlar till det mesta som vi använder kettlebells till så inget måste
- Balansplatta och/eller balanskudde
- Gärna ett kvastskaft (att använda för rörlighets-, stabilitets- och styrkeövningar)
- Hopprep (super för konditionsträning, om det inte är så att du ska undvika stötar)
Med denna utrustning kommer vi mycket långt!

Om du väljer ett PT-medlemskap anpassar vi tillsammans träningen helt utifrån dina behov, önskemål och förutsättningar samt vad du har tillgängligt där just du vill träna. 

För frågor, kontakta mig gärna på helena@ryttarform.se.